Mina behandlingar

Klassisk massage
– Traditionell massage med olja.

Idrottsmassage/Avancerad massage
– Mer djupgående och behandlande. Jag använder den som ett komplement till den klassiska på de ställen där det behövs.

Aroma-/Chokladmassage – Avslappningsmassage
– Många gånger kan den här massagen vara den bästa för en stressad och överansträngd kropp. Det är en hel timme av total avkoppling, utan några smärtsamma grepp. Du kan välja mellan någon välluktande aromatisk olja eller varför inte en chokladolja som luktar och känns fantastiskt. Helt enkelt en oslagbar antistressupplevelse!

Fibromassage
– En behandling för dig som har fibromyalgi. Behandlingen är framtagen tillsammans med fibromyalgiförbundet för att vara anpassad till dig med svår smärta.

Lymfflödesmassage
– Lymfflödesmassagen är en lätt och ”snabb” massageform som syftar till att stimulera det lymfatiska systemet och därmed dränera kroppen på överflödig vätska. Lymfflödesmassage verkar snabbt avsvällande vilket uppskattas av de som har problem med exempelvis svullna armar och/eller ben. Mycket lämplig för gravida och de som av andra orsaker, till exempel stillasittande arbete, har svullna ben. Men även kunder med reumatism tycker att denna behandlingsform är effektiv.

Lymfflödesmassage
– Lymfflödesmassagen är en lätt och ”snabb” massageform som syftar till att stimulera det lymfatiska systemet och därmed dränera kroppen på överflödig vätska. Lymfflödesmassage verkar snabbt avsvällande vilket uppskattas av de som har problem med exempelvis svullna armar och/eller ben. Mycket lämplig för gravida och de som av andra orsaker, till exempel stillasittande arbete, har svullna ben. Men även kunder med reumatism tycker att denna behandlingsform är effektiv.

Triggerpunkter
– Det är en punkt som vid beröring/tryck ger smärta, oftast på ett helt annat ställe än där trycket appliceras. Ibland kan det finnas smärtsamma, värkande områden på kroppen som inte tycks svara på lokal behandling. Under en vanlig massagebehandling finner man ofta avlägsna punkter som vid beröring ger smärtförnimmelser i dessa områden, s.k. förskjuten smärta. Dessa punkter som orsakar smärta kallas ”triggerpunkter”. Mer information längre ner på sidan.

Nervbanemassage
– Det är en kraftfull behandling som lämpar sig utomordentligt väl för dämpning av långvarig och kronisk smärta exempelvis ischias, tennis- & golfarmbåge, karpaltunnelförträngning och diverse besvär runt axelleden. Även inflammationer, t o m kroniska, som inte är förenliga med klassisk massage har med framgång behandlats med nervbanemassage. Mer information längre ner på sidan.

Koppningsmassage
– Man kan säga att koppning är en form av immunförsvarsstärkande bindvävsmassage som är utrensande på slaggprodukter. Mer information längre ner på sidan.

Energimassage
– Till skillnad från de andra massagebehandlingarna är inte huvudsyftet med Energimassage att behandla olika muskelproblem. Den syftar istället till att sätta fart på energiflödet och ha en stimulerande effekt. Behandlingen utförs i sittande ställning med kläder på. Mer information längre ner på sidan

Vad innebär triggerpunkter?

En triggerpunkt är en hyperirritabel punkt i en spänd muskel. Smärtan beror på att muskeln under en längre tid blivit överansträngd. Muskelfibrerna, alltså muskelcellerna, har p.g.a. att man spänt sig och förhindrat blodflödet och därmed cirkulationen, ”klibbat ihop”.

Det vanligaste symtomet vid triggerpunkter är smärta. Smärtan följer oftast ett givet mönster för varje triggerpunkt. En aktiv triggerpunkt är en triggerpunkt som ger upphov till s.k ”spontan smärta”, smärta som känns utan att man behöver palpera muskeln. Det kan finnas flera triggerpunkter i en muskel.

Triggerpunkten kan ligga i en muskel långt ifrån där du har ont. Varje triggerpunkt har sitt speciella mönster för hur den projicerar/strålar ut smärta till ett annat område. Detta kan kallas refererad smärta och genom att endast undersöka det aktuella smärtområdet finner man alltså inte orsaken till problemet.

Den muskel som har en triggerpunkt är alltid mer eller mindre förkortad. Dessutom kommer man att få en viss försvagning och koordinationsrubbning. Man kan kortfattat säga att den vanligaste orsaken till triggerpunkter är överbelastning av en muskel. Smärtsymptomen kan t.ex. vara spänningshuvudvärk, ischias, migrän, tennisarmbåge, tryck över bröstet, ryggskott m.m. Triggerpunkter kan också ge autonoma fenomen som t ex kärlsammandragning, svettning eller gåshud i området för refererad smärta. Triggerpunkter kan även förekomma i t ex bindväv, ärrvävnad och ligament.

Några vanliga frågor om kopping

Vad är koppning?
En metod där man med vakuum lyfter upp hud och bindväv. Den har använts inom kinesisk medicin i drygt 4 000 år och finns i dag i alla länder.

Vad händer när man koppar?
Koppning liknar djup bindvävsmassage, cirkulationen ökar och slaggprodukter i underhuden frisätts. Även nervsystemet påverkas så att spänningar reduceras.

Vad kan behandlas?
Vanligast hos mig är patienter med smärtor i rygg, nacke och axlar. Men det påverkar även inre tillstånd som menstruationskramper, magkatarr, förstoppning, nattliga benkramper och cirkulationsbesvär. Det är även en effektiv behandling mot celluliter.

Finns det flera olika koppningsmetoder?
Ja, akupunktörer arbetar med glaskoppor på en specifik plats under en viss tid. Jag använder gummikoppor och massageolja vilken ger en slags vakuummassage. Metoden kan vara kraftfull eller mjukare beroende på patientens hudkvalitet och sjukdomshistoria.

Får man alltid blåmärken?
Nej, blåmärken är inget man strävar efter. Du blir inte friskare för att det blir blåmärken.

Några rader om nervbanemassage

Enligt sägnen kom nervbanemassage till Finland för ca 300 år sedan från Ryssland. Läran innehades länge av en släkt i nordöstra Finland för att sedmera spridas till hela landet. I Sverige är nervbanemassage fortfarande ett föga känt begrepp.

Med nervbanemassage behandlas vissa banor i kroppen som inte alltid följer nervbanornas läge. Noggrann och väl utförd behandling är av central betydelse. Förutom nervernas riktning följer behandlingsbanorna också akupunkturmeridianer, muskel- och benhinnor. Även triggerpunkter finns ofta på behandlingsbanorna.

Nervbanemassage lämpar sig utomordentligt väl för dämpning av långvarig och kronisk smärta t ex för behandling av ischias, tennisarmbåge och diverse besvär runt axelleden. Även inflammationer, t o m kroniska, som inte är förenliga med klassisk massage har med framgång behandlats med nervbanemassage.

Nervbanemassge är en kraftig behandling som når och t o m överskrider smärtgränsen och även tillåter uppkomst av blåmärken. Värk efter första behandlingstillfället är inte ovanligt. Resultatet av behandlingen brukar och bör märkas senast efter den tredje behandlingsomgången.

Den ”finska” nervbanemassagen skiljer sig helt från den s k kinesiska nervbanemassagen. De har ingenting annat gemensamt än namnet, men orsakar förväxling ibland.

Vad är energimassage?

Energimassage har sitt ursprung i 900-talets Japan och heter ahma eller amma, som betyder massage på japanska; metoden kallas ibland också traditionell japansk massage. Fram till 1600-talet utövades metoden över hela Asien, men förlorade så småningom i betydelse. En förkortad variant av energimassagen utvecklades i USA för ett tiotal år sedan och introducerades i Sverige 1986.

Energimassagen bygger på de kinesiska teorierna om ett energiflöde i kroppen längs vissa kanaler, kallade meridianer. Massagen består av snabba tryckningar på akupunkturpunkter (tsubos på japanska) längs dessa meridianer, samt skakningar, töjningar och korrigeringar av ryggens och axelpartiets muskler.

Man arbetar med sammanlagt över 30 olika hand- och fingertekniker. Massagen omfattar huvud, nacke, axlar, rygg, armar och händer. Energimassagen används som en både avslappnande och uppiggande behandling.

BOKA TID